Nederlandse consumenten hebben in de eerste maanden van dit jaar significant minder gas verbruikt. Dit komt onder meer door de relatief zachte winter.

Uit een rondgang van de NOS bij meerdere energiemaatschappijen blijkt dat consumenten de eerste maanden van dit jaar zo’n 15 procent minder gas gebruikten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit zorgt er mede voor dat de klap van hoge gasprijzen voor de energierekening minder hard aankomt.

Consumenten zijn ook zuiniger geworden met hun gasverbruik vanwege de hoge gasprijzen, zo schrijft de NOS.

Glastuinders trekken aan de bel

In het bedrijfsleven hebben sommige branches wel extreem veel last van de hoge gasprijzen. Volgens brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland dreigt 40 procent van de glastuinders definitief of tijdelijk te stoppen door gebrek aan geld en te hoge kosten, zo meldt het Financieele Dagblad maandag.

Toen gas nog 7 tot 20 cent per kubieke meter kostte, maakte energie gemiddeld 20 tot 30 procent van de kosten van een glastuinder uit. Rond kerst was de gasprijs geëxplodeerd tot 180 cent per kubieke meter, aldus Adri Bom-Lemstra, de voorzitter van Glastuinbouw Nederland tegen het FD.

Die extra kosten vallen niet makkelijk door te berekenen aan afnemers. Dat komt door langlopende leveringscontracten en de inkoopmacht van supermarkten. "Als de Nederlandse tomaten het tienvoudige moeten kosten, zegt de supermarkt natuurlijk: ik haal ze wel uit Spanje of Marokko", aldus Bom-Lemstra tegen de krant.

Eind april komen klimaatminister Rob Jetten en landbouwminister Henk Staghouwer met een reddingsplan voor de glastuinbouw. Volgens Bom-Lemstra moet daar in ieder geval in staan dat de overheid borg gaat staan voor de energiecontracten van de tuinders. Momenteel zijn dit banken, die volgens hun businessmodellen "eigenlijk bijna geen enkele tuinder meer kunnen financieren", aldus Bom-Lemstra.

Gasprijzen dalen op groothandelsmarkt

De Europese gasprijs is maandag tijdelijk onder de 100 euro per megawattuur gedoken op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. De nog altijd gestage stroom van Russisch gas en warm weer zorgden voor minder zorgen bij handelaren.

Door de oorlog in Oekraïne steeg de gasprijs de afgelopen tijd sterk. Op enig moment kostte gas zelfs 345 euro per megawattuur. Onder meer de dreiging van sancties van het Westen en dreigementen van Rusland om de gaskraan dicht te draaien, zorgden voor zenuwen bij gashandelaren.

Ook de mogelijkheid dat een belangrijke Russische gaspijplijn door Oekraïne bij het oorlogsgeweld beschadigd zou kunnen raken, was reden voor zorg.

LEES OOK: Kabinet heeft noodscenario voor als Rusland gaskraan dichtdraait: desnoods rantsoenering en delen Nederland afsluiten voor gas